Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι

Δύο F-16 επιτέθηκαν σε ελληνικό ελικόπτερο που αναζητούσε ναυαγούς στο Φαρμακονήσι
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Η Άγκυρα για πρώτη φορά επιχείρησε να κατοχυρώσει με στρατιωτικό τρόπο «τουρκική κυριαρχία» στη συγκεκριμένη περιοχή!Ακόμα και θερμό επεισόδιο με επικίνδυνη αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου πάνω από το Φαρμακονήσι διακινδύνευσε να προκαλέσει χθες η Άγκυρα στην προσπάθειά της να προβάλει ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις, που φθάνουν πλέον πολύ πέραν των «γκρίζων ζωνών» τύπου Ιμίων.Προτού καν συμπληρωθεί 24ωρο από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι- που μαζί με το παρακείμενο Φαρμακονήσι αποτελούν τον νέο «στόχο» της Τουρκίας- η Άγκυρα προχώρησε σε πολλαπλές προκλήσεις σε ...αέρα και θάλασσα. Πρώτη φορά μάλιστα επιχείρησε να κατοχυρώσει με στρατιωτικό τρόπο «τουρκική κυριαρχία» στη συγκεκριμένη περιοχή! Μάλιστα για να πετύχει τον στόχο της δύο τουρκικά F-16 επιτέθηκαν ευθέως με «ελιγμούς προσβολής» («8άρια») κατά ελικοπτέρου Super Ρuma που αναζητούσε ναυαγούς την ώρα που αυτό προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Φαρμακονήσι για να αποφύγει κλιμάκωση της έντασης. Τα F-16 πέταξαν μόλις 100 μέτρα πάνω από το ελικόπτερο και ενώ αυτό βρισκόταν 60 μέτρα πάνω από το ελικοδρόμιο.
Τηλεφώνημα- παγίδα
Πέρα από τη μεγάλη επικινδυνότητα των τουρκικών κινήσεων που δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα για τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, ερωτηματικά προκαλεί στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ο τρόπος με τον οποίο «στήθηκε» το σκηνικό της νέας πρόκλησης. Πρόκειται για δύο τηλεφωνήματα από καρτοκινητά- ένα με τουρκικό και ένα με ελληνικό αριθμό- προς το Λιμενικό, με τα οποία μια ανδρική φωνή με ξενική προφορά και κάπως σπαστά ανέφερε ότι υπάρχει βάρκα με 15 λαθρομετανάστες στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Οι υποψίες για «τηλεφώνημα- παγίδα» προέκυψαν από το ότι παρά τις έρευνες με πλωτά μέσα και το ελικόπτερο, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 9.44 το πρωί χθες, δεν βρέθηκε ούτε βάρκα ούτε ναυαγός! Οι υποψίες ενισχύθηκαν όταν από τις έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών- που συνεχίζονταιπροέκυψε ότι το καρτοκινητό με τον ελληνικό αριθμό είχε ενεργοποιηθεί μόλις τον περασμένο μήνα...
Δημοσιοποιήθηκαν οι έρευνες
Μετά τα τηλεφωνήματα για τους κινδυνεύοντες λαθρομετανάστες πήγε στην περιοχή το ελικόπτερο Super Ρuma από τη Ρόδο και άρχισε τις έρευνες στην περιοχή δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Μάλιστα με διεθνή αναγγελία δημοσιοποιήθηκαν οι έρευνες καθώς και το ότι αυτές τελούν υπό ελληνική διοίκηση- συντονισμό. Είκοσι λεπτά αργότερα ο χειριστής του δέχτηκε κλήση από τουρκικό ραντάρ που τον καλούσε να φύγει από την περιοχή επειδή παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτό έγινε άλλες 4 φορές μέσα σε 40 λεπτά ενώ γύρω στις 3 έφθασε στην περιοχή και η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» για να βοηθήσει στην έρευνα. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε το πρωί με άλλο ελικόπτερο που αντικατέστησε το προηγούμενο- αυτή τη φορά μάλιστα (08.46) προειδοποιήθηκε ότι αν δεν φύγει, «θα αναχαιτισθεί». Και αυτή τη φορά οι κλήσεις έφθασαν τις πέντε.Ήδη στο Πεντάγωνο οι συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας είχαν σημάνει συναγερμό και αρκετές βάσεις έρευνας και διάσωσης τέθηκαν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα- το ίδιο και κάποια αεροσκάφη επιφυλακής. Λίγο μετά τις 09.00 η κανονιοφόρος παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό. Στις 09.22 τουρκικά F-16 έκαναν υπέρπτηση του Φαρμακονησίου, ενώ όταν το ελληνικό ραντάρ κάλεσε τα τουρκικά F-16 να φύγουν, η άλλη πλευρά απάντησε ότι θα παραμείνουν «διότι τα τουρκικά σύνορα είναι 6 ναυτικά μίλια δυτικά του Φαρμακονησίου»! Με εντολή της Αεροπορίας το Super Ρuma συνέχισε την έρευνα βάσει των κανονισμών.
Η «κόκκινη γραμμή»
Λίγο μετά και ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αεροπορίας οι επιτελείς είδαν να ετοιμάζεται επιχείρηση αναχαίτισης του ελικοπτέρου με F-16, ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Τουρκίας και ο Έλληνας διοικητής προειδοποίησε για τους κινδύνους λόγω των παραβιάσεων των Τούρκων. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι δεν... γνωρίζουν περί έρευνας (!)- κάτι ανάλογο έκαναν και αργότερα όταν μίλησαν μεταξύ τους τα ΝΑΤΟϊκά αεροπορικά κέντρα που εδρεύουν στις δύο χώρες. Για να αποφύγει την κλιμάκωση το ελληνικό ελικόπτερο κατευθύνθηκε για προσγείωση στο Φαρμακονήσι που και, όπως προαναφέραμε, δέχτηκε επίθεση με «ελιγμούς προσβολής».
Η «χοντροκομμένη» θεωρία διεκδικήσεων στο προσκήνιο
ΑΝΗΣΥΧΙΑ και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στα βόρεια Δωδεκάνησα και η έγερση- με ακραίο και πρωτοφανή τρόπο- θέματος κυριαρχίας σε δύο ελληνικά νησιά και τη γύρω περιοχή τους.Ως πρώτη αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διαβήματα κατά της Τουρκίας, ενώ μέσω του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Κέντρου της Λάρισας ενημερώθηκε η Συμμαχία για τις πολλαπλές προκλήσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξετάζει και άλλους τρόπους αντίδρασης διά της διπλωματικής οδού, ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο με εντολή του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη έχει αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας σε τμήματα της Αεροπορίας και έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα επαγρύπνησης σε πολλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή του υπουργείου, εδώ και αρκετές ημέρες- καθώς οι προκλήσεις κλιμακώνοντανσε ειδικές συσκέψεις σε υψηλό επίπεδο έχουν εξετασθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκλήσεων και προβοκάτσιας που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα το ενδεχόμενο προβοκάτσιας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι δεν είχε αποκλεισθεί.Εξηγώντας το «γιατί» των τουρκικών προκλήσεων η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρόκειται για «χοντροκομμένη» και «απαράδεκτη» επαναφορά της τουρκικής θεωρίας ότι μερικές δεκάδες νησιά και νησίδες που δεν αναφέρονται ονομαστικά σε συνθήκες, δήθεν ανήκουν στην Τουρκία, ως διαδόχου κράτους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Κλιμάκωση
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι η ένταση της τουρκικής αντίδρασης οφείλεται και στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι και ιδιαίτερα, όπως υποστηρίζει, στην αναφορά του στους στρατηγούς ως υπευθύνους για τις προκλήσεις.
«Απαράδεκτο»
Σχολιάζοντας το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «απαράδεκτες ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Επίσης η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα της Άμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε σταθερή και επικίνδυνη πρόκληση τη στάση της Άγκυρας και επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η μέχρι τώρα υποβάθμιση των προκλήσεων οδήγησε σε αποθράσυνση της Τουρκίας, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: