Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Νέα θρασύτατη πρόκληση των Αλβανών κατά των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.) καταγγέλλει και καταδικάζειτη νέα απόπειρα εκβιασμού των Αλβανικών αρχών κατά του πολιτικούοργάνου της ελληνικής εθνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», μέσω της ποινικήςδίωξης του προέδρου της Βασίλη Μπολάνου, επειδή προέβη, με τηναρμοδιότητα του δημοτικού άρχοντα, στην αφαίρεση πινακίδων σήμανσηςοδών στην περιοχή της Χιμάρας οι οποίες δεν αναγράφονταν και στηνελληνική γλώσσα.

Η ενέργεια αυτή, ως άλλο ένα δείγμα της πάγιας πολιτικής των Αλβανικών αρχών απέναντι στην Ελληνική Μειονότητα,παραβιάζει καταφανώς την παράγραφο 3 του άρθρου 11 της Σύμβασης Πλαίσιοτου Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων,που η ίδια η Αλβανία έχει κυρώσει και θέσει σε ισχύ από την 1ηΙανουαρίου του 2000 και στην οποία αναφέρεται επακριβώς ότι: «Στις περιοχές που κατοικούνται παραδοσιακά από σημαντικό αριθμό προσώπων που ανήκουν σε εθνική μειονότητα, οι τοπικές παραδοσιακές ονομασίες, τα ονόματα δρόμων καθώς και άλλες τοπογραφικές ενδείξεις που απευθύνονται στο κοινό, αναγράφονται και στη μειονοτική γλώσσα».

Η Αλβανία οφείλει πλέον να απαλλαγεί από τακτικές και πρακτικές του παρελθόντοςκαι με ωριμότητα να αναλογισθεί τα ουσιαστικά της συμφέροντα. Επιθυμείη Αλβανία με τη μεταχείριση της Ελληνικής Μειονότητας να χαϊδέψει τα ώτα συγκεκριμένων ακραίων εθνικιστικών κύκλων της χώρας,ή επιθυμεί να αποτελέσει η Ελληνική Μειονότητα ένα σκαλοπάτι που θα τηφέρει ακόμα πιο κοντά στις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη,την ανάπτυξη και την ευημερία εντός της Ενωμένης Ευρώπης;

Εάνη Αλβανία έχει ξεκάθαρη την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τότε θαπρέπει να αντιληφθεί σύντομα, ότι δηλαδή προβλέπεται για την ίδια καιστην Συμφωνία Σταθερότητας και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση του2006, πως ο δρόμος για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση περνά καιαπό τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕλληνικήςΕθνικής Μειονότητας.


Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών,διαμηνύει ξεκάθαρα προς την Αλβανική κυβέρνηση, πως στην πορεία αυτήτης χώρας προς την Ενωμένη Ευρώπη, θα είναι εκεί, προκειμένου κάθε φοράνα καταγγέλλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς όλες τις εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας συμπεριφορές.Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών συνηγορεί στην ευρωπαϊκή προοπτική τηςΑλβανίας, ως παράλληλη συμβολή επίσης στην ευρύτερη ομαλοποίηση τηςκατάστασης στα πολυτάραχα Βαλκάνια, είναι όμως αποφασισμένη να παλέψει για την κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της ως εθνική μειονότητα,κάνοντας μηδενικές εκπτώσεις σε αυτό και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσαπου οι αρμόδιοι οργανισμοί και τα αναγνωρισμένα ενδιαφερόμενα μέρη τηςπαρέχουν.

1 σχόλιο:

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Μια διευκρίνηση: Ο Βασίλης Μπολάνος είναι πρόεδρος της Ομόνοιας στο παράρτημα της Χειμάρας (και εκλεγμένος δήμαρχος εκεί) και όχι Γεν.Πρόεδρος της Ομόνοιας.

Οι Χειμαριώτες φημιζόταν πάντα για τους αγώνες τους. Από την εποχή της τουρκοκρατίας που Τούρκος δεν τόλμησε να πατήσει στην Χιμάρα.

Πρωτοστάτες επίσης στον Αυτονομιακό αγώνα του 1914 οι Χειμαριώτες συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι και σήμερα για να κρατήσουν την γη τους ελληνική.